Hoe zorg jij voor beweging?

“De meest gemaakte beslissing die wij mensen maken is het niet maken van een beslissing.’’

Ene Scott Belsky (boek make ideas happen) heeft dit zo gezegd en dat zet mij dan weer aan het denken. Want beslissingen zorgen voor beweging. Als je beslissen uitstelt, zit je vast en gebeurt er niks of in ieder geval niet iets waar jij invloed op hebt uitgeoefend.

Beslissen dus.

Maar hoe werkt dat dan dat beslissen?

Fijn, dat je dat vraagt want dan mag ik weer tekenen. Zo werkt het namelijk:

Stap 1. Je krijgt informatie binnen.
Stap 2. Daar ga je over nadenken
Stap 3. Je neemt een beslissing
Stap 4. Je handelt volgens je gemaakte besluit

Dit klinkt hartstikke simpel en dat is het uiteindelijk ook. Zolang je maar de juiste balans vindt van de tijd die je besteedt per stap. Sommigen vliegen te snel door de stappen heen en anderen komen in een cyclus terecht en blijven hangen.

Mensen die snel beslissen, vinden informatie, denken na en nemen een besluit. Voordeel is dat ze vervolgens snel in actie komen en handelen. Nadeel is dat ze soms te weinig informatie tot zich nemen of cruciale informatie missen en dus een besluit nemen dat achteraf niet zo handig blijkt.

Mensen die langzaam beslissen komen vaak in een loopje terecht. Ze nemen geen eindbeslissing maar gaan piekeren, overdenken, twijfelen en weer terug naar stap 1. om nieuwe informatie binnen te halen. Je begrijpt dat dat een eindeloze cyclus kan zijn. Dit is het proces waar je voelt dat je bent vastgelopen.

Tot welke groep hoor jij?

Ben jij een snelle of een langzame beslisser?

Het blijkt dat het snel of langzaam nemen van een beslissing samenhangt met of je meer introvert of extravert bent.

Extraversie en Introversie wordt bepaalt door dat waar jij energie van krijgt. Kort gezegd krijgen extraverten energie van zaken die om hun heen gebeuren zoals andere mensen en situaties. Introverten halen energie uit hun interne binnenwereld.

Effe voor de zekerheid:

Dit verschil gaat niet om het feestdier versus de zonderling;
er zijn geanimeerde en spraakzame introverte mensen
en meer besloten en gereserveerde extraverten.
Het verschil zit in waar ze hun energie vandaan halen.

Diegene die te langzaam tot een beslissing komen zijn veelal de introverte mensen. Introverten herken je doordat zij energie halen uit hun eigen interne privéwereld, hun ideeën en gedachten. Ze herdenken en herkauwen informatie eerst intern voordat ze een zorgvuldig besluit nemen.

Extraverte mensen zijn diegene die energie krijgen van alles wat er om hun heen gebeurt. Je hoort ze ook meer omdat informatie bij hen wordt verwerkt tijdens het praten. Ze zoeken actie om de actie en ontmoeten graag nieuwe mensen om mee te kletsen. Zij hebben meer stellige meningen en nemen eerder besluiten.

Wat moet jij dan doen?

De truc is om de juiste balans te vinden tussen de tijd die je besteedt aan informatie opnemen en het moment van beslissen. Maar wat de juiste balans is, verschilt dus per persoon.

Ben je introvert – stop dan om steeds maar weer nieuwe informatie toe te voegen. De raket methode, waarover ik in een eerdere blog schreef, werkt hier goed. Deze methode helpt om van de overdenk-spiraal te schakelen naar de actiemodus. Je kan ook gewoon een wekker zetten met een max. van 30 minuten waarin je extra informatie mag verzamelen.

Ben je extravert – neem dan niet te snel een beslissing en laat ruimte voor nieuwe informatie en luister naar anderen die ook zinnige informatie hebben. (Echt waar, geloof me). Stel jezelf tot doel om minimaal 30 minuten extra tijd te besteden aan het inwinnen van nieuwe informatie.

>>> Heb je ooit de Insight test gedaan? Groen en blauw zijn de introverten. Rood en geel de extraverten.

Kom in beweging

De enige manier om in beweging te komen is dus om een beslissing te nemen en daarnaar te handelen. Om überhaupt in beweging te komen, stop je met informatie opnemen en neem je die beslissing. Om de juiste kant op te bewegen, zorg je ervoor dat je voldoende informatie hebt.

Zo simpel dus.

Suzan van delft

triangle-down