Van werkgeluk krijgt iedereen energie

Werkgeluk is niet soft, wel leuk en vooral heel slim. Werken, alleen en uitsluitend, om inkomen te genereren houdt niemand lang vol. Je brengt immers een groot deel van je tijd door op je werk.
Werkgeluk is niet in één definitie vast te leggen. Het omvat meer dan alleen plezier hebben in je werk. Dat doen wat je leuk vindt. Het is een combinatie van geluk en plezier die jouw baan je geeft. Het heeft te maken met voldoening, genoeg geprikkeld worden en de waardering die je ontvangt. Werkgeluk is voor iedereen persoonlijk. Maar voor iedereen heeft het ook een gelijkenis: van werkgeluk krijgt iedereen namelijk energie. Die positieve energie levert een bijdrage aan jouw leven en geluksgevoel.

De ROI van werkgeluk

Streven naar geluk een utopie

Werkgeluk gaat om streven naar evenwicht in autonomie in je werk, meesterschap en het leveren van een waardevolle bijdrage. Dat geeft drive. Geluk op als doel op zichzelf is een utopie. Uit onderzoek blijkt dat het streven naar geluk mensen juist ongelukkiger maakt. “Als mensen gelukkig willen zijn, leggen ze de lat heel hoog waardoor ze eerder tekortschieten, dat leidt tot ontevredenheid waardoor ze ongelukkiger worden.” Met streven naar geluk is in principe niets mis, zo benadrukken de onderzoekers, zolang de doelen maar realistisch zijn. Bewust elke avond opschrijven waar je die dag blij van bent geworden laat zien dat je gelukkiger bent dan je denkt.

Welke 10 factoren hebben invloed op werkgeluk

 1. Waardering
  Iedereen wil gezien worden en een compliment doet iedereen groeien. Geef eens wat vaker een compliment.
 2. Onderling respect
  Medewerkers die zich gerespecteerd voelen zijn zo’n 56% gezonder in lichaam en geest, blijkt uit onderzoek van de Harvard University.
 3. Plezier
  Heb je het naar je zin, heb je lol in je werk en samen met je collega’s dan neem je het hard werken of minder leuke taken graag voor lief. En wil je voor elkaar net een tandje bijzetten.
 4. Autonomie
  Nederlandse werknemers hebben aangegeven dat ze gelukkiger zijn als ze meer zelfstandig hun werk mogen doen. Vertrouwen, eigen inbreng en minder regels vinden ze steeds belangrijker. De verwachting is dat dit met de aankomende generaties een steeds belangrijkere factor zal worden.
 5. Uitdaging
  Voldoende uitdaging is te beschrijven als uitdagend werk, uitgedaagd worden door je leidinggevende maar ook jezelf voor uitdagingen stellen.
 6. Impact
  Impact betekent dat je invloed hebt op de gevolgen of het effect van een gebeurtenis op iets of iemand. Heb je impact, dan geeft dat je het gevoel dat je wordt gezien.
 7. Persoonlijke ontwikkeling
  Persoonlijke groei of zelfontplooiing gaat over het beste uit jezelf kunnen halen. En de ruimte hebben om aan jezelf te kunnen werken. Er moet binnen een organisatie dus ruimte zijn voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling.
 8. Groei en perspectief
  Perspectief om te kunnen blijven groeien zorg ervoor dat mensen geprikkeld blijven. Nemen nieuwe taken op zich en nemen meer regie in hun werk.
 9. Werkomgeving
  Is de werkomgeving niet stimulerend, stressvol of zelfs deprimerend? Dan heeft dat voor veel mensen een aanzienlijke invloed op het werkgeluk.
 10. Relatie met collega’s
  Een goede relatie zorgt voor meer wederzijds begrip, meer coulance en meer onderlinge waardering. Dat resulteert structureel in meer cohesie en verbinding. Een goede relatie is dus belangrijk. We zijn immers allemaal sociale wezens.

Medewerkers die goed in hun vel zitten en meer werkgeluk of werktevredenheid ervaren, zullen zich meer betrokken voelen bij hun werk en komen tot creatievere oplossingen. Om meer werktevredenheid te creëren heb je een gedeelde verantwoordelijkheid als werkgever kun je daarin faciliteren en zorgen voor een uitdagende werkomgeving. Als medewerker zul je jezelf moeten blijven uitdagen om je werk voor jou aantrekkelijk te houden door continue leren en ontwikkelen. Hiervoor ontwikkelde Cofect het programma continue leren en ontwikkelen.

Wil je meer weten over werkgeluk of het programma continue leren en ontwikkelen neem dan contact op met Suzan van Delft.

Bonus

Doe de geluksbingo. Zo kun je met eenvoudige oefeningen snel het geluksgevoel ervaren.

triangle-down