Gebruik een wasprogramma omgefocust te werken

Effectief thuiswerken

De een vind het heerlijk de ander een crime. Thuiswerken is toch net even anders dan op kantoor achter je bureau. De afleiding ligt op de loer. Om je te helpen toch productief te blijven, vind je hier 5 tips.

#1 Creëer een werk routine

Normaal stap je op een werkdag in je auto of spring je op de fietst. Dit zorgt er doorgaans al voor dat je in de werk-modus komt. Zorg er dus voor dat je routines in stand houd, die jou in de werk modus brengen: word wakker op je normale tijd, neem een douche en kleed je aan in echte kleding (geen pyjama!). Maak een werkplek in je huis waar je ook spullen kan laten liggen. Het is ook handig om een vast schema aan te houden. Als je normaal negen tot vijf uur werkt, blijf het dan thuis ook doen.

#2 Houd contact met je collega’s

Thuiswerken helpt om hard te werken om lastige klussen af te krijgen. Je wordt ten slotte niet steeds gestoord. Aan de andere kant kan je je ook afgesloten voelen van je collega’s. Zorg dat je regelmatig contact hebt met die collega’s. Tegenwoordig heb je allerlei apps en tools die je daarbij helpen (Skype, Zoom, Slack).
Dit zorgt er ook voor dat je beseft dat jouw werk onderdeel is ven bijdraagt aan een groter geheel. Worden we blij van!

#3 Bepaal je todo’s voor die dag

Thuis ben je sneller afgeleid door de andere omgeving en alle taken die je ziet als je je huis rondkijkt: de afwas die nog in de machine gezet moet worden, de wasmand die uitpuilt, de ramen die niet meer zo blinken of de vloer die wat stoffig lijkt. 1001 dingen trekken je aandacht weg van het werk wat je zou moeten doen. En weet dat je ze ook niet doen als je op kantoor aan het werk was.

  1. Focus is hier het toverwoord. Bepaal voordat je aan je werkdag begint de dingen die je deze dag zeker af wilt hebben (en dan bedoel ik niet de huisklussen).
  2. Schrijf aan het begin van je werkdag op wat er allemaal moet gebeuren volgens jou.
  3. Voeg hieraan ook huishoudelijke taken en pauzes toe. Dan heb je ze iig een plek gegeven.
  4. Bepaal per activiteit hoeveel tijd je denkt nodig te hebben.
  5. Ook mailtjes beantwoorden is een taak en plan hiervoor 2 momenten per dag in.
  6. Vervolgens deel je die taken op volgorde van belangrijkheid in.
  7. Plan niet je hele dag vol maar plan ook wat lucht in.
  8. Je zult zien dat niet alles past op een dag – jammer dan, morgen weer en dag. Beter realistisch plannen dan gestressed worden van je eigen lijst.

#4 Wasmachine als focus-tijd inzetten

Wie de pomodoro techniek kent, zal weten dat dit echt werkt. Alleen gebruik je nu een wasprogramma ipv een kookwekker.
Bepaal in de ochtend de acties die je die dag wilt afwerken en hang er een tijdsduur aan. Kies vervolgens een wasprogramma dat overeenkomt met de tijdsduur om een bepaalde taak af te krijgen. Zet vervolgens die wasmachine aan en zorg dat je in die tijd die specifieke taak af hebt.
Gelukt? Dan mag je om het te vieren, de was ophangen (hiep hoi).

#5 Vergeet je pauzes niet

Wat mij nogal eens overkomt is dat ik de pauzes vergeet. Aan één stuk achter elkaar aan je beeldscherm geplakt zitten, is niet productief. Pauzes zijn nodig om energie op te doen en het zorgt ervoor dat je weer even nadenkt over dat waar je mee bezig was. Was het echt nuttig waar je mee bezig was of kan het ook een andere keer?
Plan dus bewust korte en lange pauzes in om heerlijk even te ‘social media-en’ of om een rondje te lopen of lekkere koffie te halen. Dit is goed voor je concentratie en productiviteit.

Succes !

 

Hallo, mijn naam is Suzan van Delft. Ik ben gespecialiseerd in creatief denken en productief werken. Meer weten over effectief werken? Er is altijd een oplossing en het is met plezier dat ik samen met jou die oplossing vind.

triangle-down