De fuik die werkstress heet

Zo voorkom jij dat je in de fuik van werkstress belandt.

Je weet het best. Je moet meer nee zeggen. Grenzen aangeven en zo. Tot dusver de theorie.

De praktijk blijkt weerbarstig

We zijn halfslachtig in dat nee zeggen. Je start vol goede moed en met de beste voornemens aan de werkweek want deze keer ga je echt eens op je strepen staan. De eerste twee collega’s worden keurig afgepoeierd met een nette “nee, dat kan nu niet”.

Maar ja – het vlees is zwak. Je bent druk en bij een volgende collega (leuk ding om te zien) ga je voor de bijl “ja hoor dat doe ik wel even”, hoor je jezelf zeggen. OEN OEN OEN. En dat alleen maar omdat je er snel vanaf wilde zijn omdat je het zo druk had nota bene!

In mijn werk kom ik steeds meer mensen tegen die last hebben van werkstress of een burn-out. TNO ontdekte al dat stress op het werk beroepsziekte nummer 1 is. (bron TNO)

Dat betekent dat meer dan een miljoen (!) mensen jaarlijks het risico lopen op een burn-out. Daarbij zijn het met name jonge werknemers (25-35 jaar) die relatief vaak burn-out klachten krijgen. Oh ja en mensen die in het onderwijs werken, die scoren ook hoog; 20% van de onderwijs-mensen hebben last van burn-out klachten.

Wat is nu de beste mix om een burn-out te krijgen?

Wat dacht je van een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel, een groot onvermogen om nee te zeggen en een pakket aan onduidelijkheid binnen de organisatie en over de eigen taken en verantwoordelijkheden. Succes gegarandeerd!

Vaak liggen mensen met een burn-out dan een tijdje uit het systeem om vervolgens weer terug geplaatst te worden in precies datzelfde systeem. Kansloos toch?

Wij mensen zijn wat hardleers. En misschien moeten we wel een keer keihard op onze bek gaan om vervolgens niet zo halfslachtig te acteren maar echt onze grenzen aan te geven.

Daarom heb ik een uitdaging voor je, waar je een klein beetje keihard op je bek gaat zodat je hopelijk de burn-out kan voorkomen. We benaderen het wel van een andere kant. Eerst eens ervaren hoe dat is als je overal já tegen zegt.

Dús .. ik daag je uit om één dag op je werk overal – maar dan ook overal – já tegen te zeggen. Kijk eens wat dat met je werkdag en met jou doet. Ervaren of je dan voldoende op je bek gaat om voortaan wel standvastig nee te zeggen.

In dit artikel van Brandpunt las ik over Jeroen Pen die dat uitprobeerde. Vooraf had hij zo ingeschat dat het effect wel mee zou vallen.

“Ik kreeg drie uitnodigingen voor vergaderingen op voor mij onmogelijke tijdstippen, waardoor ik andere werkzaamheden moest verplaatsen – naar de avond, naar mijn huiskamer. En de wat minder jonge collega’s die dagelijks aan mijn bureau verschijnen met vragen over iets computer gerelateerds, poeierde ik niet af, maar stond ik vriendelijk te woord. Weer een uur kwijt. Een collega met wie ik een dag later een stuk zou schrijven, vroeg of we een paar uur later konden beginnen. Ook dat betekende avondwerk. Voor mij, welteverstaan: niet voor de collega’s die de vergaderingen op een voor hen gunstig tijdstip inlasten.”

Ai, iedere “ja” die jij uitspreekt, bewust of onbewust, levert jou extra werk op. Je raakt de controle kwijt omdat anderen gaan bepalen wanneer en wat jij gaat doen. Wist je al, maar toch – door het te doen voel en ervaar je het ook! Het negatieve effect zal groter dan je vooraf kon inschatten.

Wijze les: Ben spaarzaam met je já ’s, start met een nee en houd vol. Voorkom zo dat jij langzaam in de fuik van werkstress belandt.

En om het leuk te maken ontvang je nog een bingo kaart om naast je bureau te leggen. 1 volle kaart is een kop koffie waard, 5 volle kaarten geeft recht op een gebakje bij de kantine.

Deze is voor de ja dag:

En deze kan je voor de andere 364 dagen uitprinten en op je bureau leggen:

Hier kan je gratis de BINGO-kaarten set downloaden

Succes!

Hallo, mijn naam is Suzan van Delft. Ik ben gespecialiseerd in creatief denken en productief werken. Wat je situatie ook is en hoe vastgelopen jij je ook voelt, er is altijd een oplossing en het is met plezier dat ik samen met jou die oplossing vind.

Ik laat je nadenken over wat je wilt, hoe je denkt en werkt, en waar jij blij van wordt. Ik weet hoe ik jou kan helpen om dat vervolgens om te zetten in acties. En dat op zo een manier dat jij iedere dag werkt aan de juiste dingen zonder dat je verloren raakt in de dagelijkse rompslomp. Hiermee creëer jij ruimte om je creativiteit te laten bloeien.

triangle-down