Twee van mijn kinderen zijn druk aan het leren voor de proefwerkweek. Vanmorgen kwam het periodieke systeem der elementen ter sprake. Je weet het vast nog wel, die mooie tabel met daarin de afkorting van de chemische elementen en hun atoomnummers (ik moest het even opzoeken).
We hadden het erover hoe knap het is dat iemand (Dmitri Mendelejev in 1869) al die complexe atomen en edelgassen op een logische manier in een tabel wist te stoppen. Hij vond een manier om chemisch gedrag te analyseren.
Grandioos, dat je de atomen, daar waar het hele leven uit is opgebouwd, overzichtelijk in één tabel kan zetten. En dat is nog niet alles. Mendelejev voorspelde ook enkele eigenschappen van toen onbekende elementen, waarvan hij verwachtte dat die de gaten in de tabel zouden vullen. Toen die elementen werden ontdekt, bleken zijn voorspellingen grotendeels correct te zijn geweest.
(Bron: nl.wikipedia.org, beeld: Twenteacademy)
Hoe geweldig is het om complexe zaken terug te brengen in een simpel en overzichtelijk systeem. Dat wil ik ook. Ik ben nog steeds hard aan het werk aan mijn boek over creativiteit en creatief denken. Hoe meer ik lees en hoe meer ik leer, hoe meer ik het wil versimpelen. Ik probeer alle complexe, dynamische processen die zorgen voor creativiteit of er enigerlei invloed op hebben, weer te geven in een soort van periodiek systeem. Vind ik leuk om te doen. Is nog niet gelukt. Lees straks het boek!
Wat me nog niet is gelukt bij creativiteit, is me al wel gelukt bij productiviteit. Systemen ontdekken, gebruiken en inzetten om grip te krijgen op de complexe spaghetti van informatie waar we dagelijks in verdwalen.
Voor de meeste mensen is de hoeveelheid werk deze dagen toegenomen tot een punt dat het gewoon te veel is om effectief te beheren, ongeacht hoe gedisciplineerd of gemotiveerd iemand is. Ondanks al je inspanningen om dingen af te werken, is er altijd teveel te doen en nooit genoeg tijd om het te doen.
Dan hebben we nog de waan van de dag. Deze stelt nooit teleur om je af te leiden, je focus te vermorzelen of je te dwingen om aan allerlei dingen mee te doen waardoor je weinig voortgang boekt. Dit zorgt ervoor dat je met een mond vol tanden staat als ze je vragen: Waar heb je deze week aan gewerkt wat de moeite waard is om te delen met anderen?
Je weet dat er een makkelijker manier moet zijn om de werkzaamheden op een dag aan te pakken. En dat is niet nog eens 50% harder werken, of minder werk oppakken. Het heeft ook weinig te maken met nog meer discipline, een grotere shot motivatie of meer wilskracht inzetten.
Waarom is het zo verdomd lastig om dingen gedaan te krijgen?
Het is fijn en prima om het druk te hebben, maar wanneer ‘druk-druk-druk’ een manier van leven wordt, met weinig of geen pauzes, dan heb je een probleem.
Het gaat er niet om dat je druk bent, het gaat er om dat je druk bent met de juiste dingen. De dingen die jij belangrijk vindt. Als alles wat het leven de moeite waard maakt – familie, vrienden, plezier, hobby’s, reizen, leren, opzij is gezet door de eisen die het werk aan je stelt, dan moet je je zelf een achter je oren krabben.
Om te komen van waar je nu bent, naar waar je wilt zijn, is altijd verandering nodig. Daarvoor zal je andere dingen moeten doen en dingen anders moeten doen. Nog meer doorzettingsvermogen, volharding, discipline en motivatie kan jouw werkbelasting niet verlichten, of je meer energie geven of je stress verminderen of ervoor zorgen dat je meer vrije tijd creëert. Doorzettingsvermogen, volharding en motivatie zijn wel nodig maar ze zijn niet oproepbaar, ze zijn niet altijd aanwezig of in de juiste mate aanwezig.
Alleen een betrouwbaar systeem kan zorgen voor verlichting. (Tadaa systeem – daar heb je hem weer). De enige manier om volharding, discipline en doorzetting in een betrouwbaar systeem te stoppen is met behulp van structuur en processen. Structuren en processen die leiden tot gewenste resultaten.
Het mooie van een systeem is dit:
- Een systeem blijft gefocust
- Een systeem voelt zich niet onzeker
- Een systeem vergeet geen dingen
- Een systeem raakt niet afgeleid
- Een systeem voelt geen werkdruk
Een gestructureerd systeem zorgt ervoor dat jij …
- Gefocust blijft
- Doelgericht bezig bent
- Vooruitgang boekt
- Sneller herstelt van afleidingen
- Perioden van verloren focus vermindert
- Minder stress ervaart en meer controle krijgt
- Resultaten behaalt – met meer regelmaat
- Makkelijker beslissingen neemt
- Meer voor elkaar krijgt in minder tijd
Een goed werksysteem is de basis van je succes.
As je merkt dat je verdwaalt in je werk, dan is je probleem dat je huidige systeem voor het wegwerken van de grote hoeveelheden werk, niet voor je werkt. Je zult systemen en processen moeten bedenken en inzetten op de gebieden waar jij minder sterk in bent.
Zo doe je dat:
- Kijk kritisch welke systemen jij momenteel inzet.
- Check welke voor je werken en welke niet.
- Vervang de oude inefficiënte systemen door werkende nieuwe.
- Bedenk waar nieuwe systemen jouw werk kunnen verlichten.
- Creëer die systemen.
Als je moeite hebt om nieuwe systemen te bedenken die voor je werken, of je vindt het lastig om eraan te beginnen of je eraan te houden, dan kan je bij mij terecht. Systemen bedenken o.a. op het gebied van productiviteit is iets wat ik graag doe. Ik verzamel systemen, bedenk ze zelf en zet ze graag in. Agile werken volgens de Scrum methodiek is er één van.
Als jij genoeg hebt van je niet werkende systemen, dan help ik je graag verder. Bel of mail mij over de mogelijkheden.
MEER INFORMATIE:
Suzan van Delft
06-58725115
suzan@cofect.nl