Week van de werkstress 15 t/m 19 november

Veel organisaties hebben een ‘waan van de dag’-cultuur. En veel professionals omarmen die lekker mee.
Wat houdt dat dan in zo’n ‘waan van de dag’-cultuur?

Nou – Voor brandjes blussen wordt altijd tijd gemaakt, terwijl men niet toekomt aan de strategische projecten of lange termijn doelen.
Veel werknemers rennen van de ene vergadering naar vergadering. En omdat ze geen tijd hebben gehad (want ja druk!!) zitten ze s ’avonds nog werk te doen waar ze overdag niet aan zijn toegekomen.

Het ergste is nog dat er een beeld ontstaat dat dit normaal is. Medewerkers voelen ergens wel aan dat deze manier van werken stress geeft en bepaald geen energie en werkplezier, maar denken dat het erbij hoort. Dat dit het werken is in de huidige maatschappij.
Laat ik even heel helder stellen: dit is niet normaal is! Ook je werk mag leuk zijn en energie geven.

Doorbreek het patroon dat erbij hoort

Een patroon bestaat altijd uit een trigger, een reactie en een gevolg

Bijvoorbeeld: iemand staat aan je bureau (trigger), je helpt die persoon direct omdat dat voor dat moment het makkelijkste is (reactie), en het werk waarmee je bezig was loopt vertraging op (gevolg).
Het lastige van deze reactie van jou is dat je het alleen maar drukker krijgt. Je voelt stress en duikt nog meer in de waan van de dag om zaken sneller af te krijgen. Met als gevolg: werkstress.

Ik zal je verklappen, de trigger die zullen blijven komen. Dat ligt voor het grootste deel buiten je invloed. Echter, de reactie op die trigger, daar heb jij totale invloed op. Die kan je aanpassen. En dan zal het gevolg ook anders zijn.
Houd een week lang bij wat trigger zijn die stress veroorzaken bij jou. Noteer je eerste reactie en het gevolg van die reactie. Vul eventueel aan met welk effect dat op jou had (voelde je spanning, euforie, stress, ging je piekeren etc. Bedenk daarna welke reactie je de volgende keer gaat geven.

Evalueer voor jezelf wat jouw stress geeft door eenvoudige oefeningen. Ervaar je meer stress in je werk dan je zou willen neem dan contact op met Cofect. Onze coaches hebben ruime ervaring om samen met jou het plezier in je werk weer terug te brengen.

 

triangle-down