Outplacement

Een baan is vaak een belangrijk onderdeel van iemands identiteit. Verlies je die, dan verlies je soms een deel van jezelf. Of dat is wat mensen voelen. Het proces van outplacement kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan maar ook bij het bouwen aan eigenwaarde en zelfkennis. 

Een outplacementtraject is niet niks. Om het goed in te steken, willen we weten wat er speelt. We vragen door, onderzoeken verschillende insteken en houden je een spiegel voor. Ons doel is altijd de werknemer weer snel op een goede, passende werkplek te krijgen. Outplacement is een intensief traject. Je wordt een-op-een gecoacht door onze coach. Heb je tussentijds behoefte aan contact dan kan dat via mail, telefoon of welke andere manier van communiceren je voorkeur heeft. Je krijgt ook de nodige huiswerkopdrachten waarmee je actief aan de slag gaat met je eigen ontwikkeling. Dit traject doorloop je zelf, jij bent verantwoordelijk voor wat je doet en hoe je dat doet. Jouw coach is er om je bij te staan, toe te juichen of aan te moedigen. Je doet het dus nooit alleen. 

Outplacement bij Cofect

Na een uitgebreide intake, kijken we samen wat er nodig is qua traject en hoe lang dat gaat duren. Outplacement heeft een aantal vaste onderdelen. We gaan eerst aan de slag met jou en dan gaan we aan de slag met het vinden van nieuw werk. 

Het outplacementtraject van Cofect doorloopt de volgende stappen:

  • Persoonlijk profiel: Aan de hand van verschillende testen en gesprekken, bieden we je inzicht in wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Daarbij is er met name aandacht voor wat jou motiveert en uitdaagt. Daarnaast kijken we naar welke ambities je hebt en welke skills je al hebt om verder te komen in je werk. Hebben we dat duidelijk dan hebben we een goed persoonlijk profiel van jou op de arbeidsmarkt. Dat vormt de basis voor stap 2. 
  • Het zoekprofiel: Al jouw ervaring, skills en expertise vangen we in een zoekprofiel. Dat vormt de basis voor onze zoektocht naar de juiste branches, organisaties en functies. Van daar gaan we aan de slag met het maken van een overtuigend cv en onder andere een pakkend LinkedIn-profiel. Maar dat is niet alles. Want we willen actie. En dat komt in de vorm van een actieplan. Daarin beschrijven we welke voor jouw specifieke acties je gaat doen om die nieuwe baan te vinden. Denk daarbij aan vaste sollicitatiemomenten, doelstellingen voor netwerken en de juiste besteding van je tijd. 

Met dat persoonlijk- en zoekprofiel betreden we de arbeidsmarkt. Weten wat je wilt, geeft richting aan je zoektocht. Nu gaan we kijken waar we het eerst mee aan de slag gaan. Ook daar zijn weer verschillende onderdelen. Denk aan:

  • Solliciteren: we helpen bij het opbouwen van een krachtige sollicitatiebrief en CV. Word je uitgenodigd voor een gesprek? Dan oefenen we met je. Zo ga je goed voorbereid naar ieder sollicitatiegesprek. Na afloop evalueren we. Zo word je een steeds betere sollicitant. 
  • Netwerken: Iedereen heeft een netwerk, zakelijk en privé. Samen brengen we dat in kaart. Daarbij helpen we je werken aan je pitch. Zo leer je kort en bondig te vertellen wat je kunt en welke waarde jij een bedrijf biedt. De gesprekken die je daarvoor hebt, oefenen we ook uitgebreid zodat jij beslagen ten ijs komt. Ook ons eigen netwerk gebruiken we om te zien of daar wellicht die ideale baan voor jou tussen zit. 
  • Social media: we kijken samen hoe jij social media optimaal kunt gebruiken om jezelf en je vaardigheden te profileren. Daarnaast helpen we je de juiste vacatures vinden via social media. 
  • Job hunting: solliciteren kun je leren en dus ook dat eerste, spannende contact leggen met een nieuwe werkgever. Maar ook de juiste vacatures zoeken en vinden, is een skill die je kunt leren. En wij delen die kennis graag. 

Hoe lang duurt een outplacementtraject?

Het verschilt per kandidaat en per situatie hoe lang een outplacement traject duurt. Gemiddeld duurt het 6 maanden. De minimale duur is 3 maanden. Dan kunnen we iemand in ieder geval op weg helpen om goed voorbereid de arbeidsmarkt te betreden. Je werkgever hanteert vaak een maximale doorlooptijd voor de outplacement. 

Outplacement en een uitkering

Ontslag betekent ook dat je recht hebt op een transitievergoeding. Op de website van de rijksoverheid staat meer informatie.  

Om te bepalen of je ook recht hebt op een werkloosheidsuitkering (WW) kun je ook bij de Rijksoverheid terecht. Het UWV voert die WW uit. Ook bij hen kun je terecht met vragen over je uitkering en welke rechten en plichten je hebt. De WW is geen cadeautje. Je hebt hiervoor namelijk al enige tijd premie betaald. Gebruik de WW-periode dus ook om de financiële rust te hebben om werk te zoeken dat bij je past. 

“Ik was 55 en hoorde dat mijn functie ging vervallen. Ik werkte al meer dan 25 jaar bij deze werkgever dus ik wist me eigenlijk geen raad. Wie wil er nog iemand van mijn leeftijd aannemen? Ik zat flink in de put bij mijn eerste afspraak met de jobcoach. Ik heb het hem ook best moeilijk gemaakt. En toch gaf hij niet op. We gingen aan de slag met wat ik kon, bouwden een cv (had ik nog nooit gedaan) en ik ging met knikkende knieën naar mijn eerste sollicitatiegesprek. En wat denk je? Alle vragen die we geoefend hadden, kreeg ik. Die baan kreeg ik uiteindelijk niet, maar ik wist weer wat ik waard was. En nu werk ik bij een werkgever die niet eens vroeg naar mijn leeftijd en die gewoon blij is met de ervaring die ik meebreng. En ik denk zelfs dat ik nu ook een leukere collega ben dan voorheen. Af en toe een schop onder je kont werkt toch wel.” 
Klant Cofect

CTA: Ben je klaar voor je outplacement? Neem contact op