re-integratie tweede spoor bij huidige werkgever mag een zieke werknemer dit re-integratietraject weigeren

Spoor 2 traject weigeren: wat als een medewerker niet mee wil werken?

Wanneer een zieke medewerker langdurig uitvalt en terugkeer naar de eigen functie niet mogelijk lijkt, komt het re-integratieproces in een nieuwe fase: spoor 2 re-integratie moet worden ingezet. Maar wat als de medewerker weigert om mee te werken aan een spoor 2 traject? Wat zijn je rechten en plichten als werkgever? En hoe ga je hier zorgvuldig mee om? In deze blog gaan we in op deze vragen, volledig in lijn met de Wet verbetering Poortwachter. 

Wat houdt een spoor 2 traject precies in?

Een spoor 2 re-integratie traject wordt ingezet wanneer re-integreren bij de eigen werkgever (spoor 1) niet meer haalbaar lijkt. In het spoor 2 re-integratietraject wordt er gezocht naar passend betaald werk bij een andere werkgever. Dit is verplicht wanneer uit het advies van de bedrijfsarts en/of uit arbeidsdeskundig onderzoek blijkt dat terugkeer naar het eigen werk en/of ander werk bij de eigen werkgever (spoor 1) niet (meer) mogelijk lijkt. 

Het doel? Een succesvolle re-integratie naar passend en betaald werk bij een andere werkgever, ondanks de beperkingen die de werknemer ervaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klachten naar aanleiding van een burn-out, fysieke klachten als gevolg van medische oorzaken of andere vormen van arbeidsongeschiktheid. Het re-integratieplan wordt daarbij gebaseerd op de resterende functionele mogelijkheden van de werknemer, de zogenaamde benutbare mogelijkheden. 

Mag een medewerker een spoor 2 traject weigeren tijdens re-integratie?

Een spoor 2 traject weigeren is niet zonder gevolgen. Wet verbetering Poortwachter stelt dat medewerker en werkgever samen verantwoordelijk zijn voor een actieve re-integratie. Als je werknemer zonder geldige reden weigert mee te werken aan een tweede spoor traject, kan dit leiden tot: 

  • Loonopschorting of zelfs een loonstop; 
  • Negatieve beoordeling van het re-integratiedossier door het UWV; 
  • Risico op een loonsanctie;
  • Verstoorde arbeidsrelatie. 

Kortom: weigeren kan serieuze gevolgen hebben en is dus niet vrijblijvend! 

Wat kun je doen als werkgever?

1. Ga het gesprek aan

Ga in gesprek met je werknemer. Langdurig ziek zijn kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Bespreek waarom het 2e spoortraject ingezet wordt, leg het traject uit en vraag naar de bezwaren van de medewerker. Misschien is er angst voor solliciteren, of voelt het traject niet passend. Het spoor 2 traject is er om de medewerker te helpen, niet om de re-integratie van de medewerker moeilijker te maken dan het al kan zijn. 

2. Betrek de bedrijfsarts, casemanager of re-integratiecoach

Een onafhankelijke partij kan helpen om zaken te verduidelijken. De bedrijfsarts kan onderbouwen waarom spoor 2 nodig is en een casemanager of re-integratiecoach kan zorgen voor vertrouwen in het proces. Een re-integratie coach kan als geen ander toelichten wat het belang en het nut is van spoor 2 re-integratie. 

3. Documenteer alles

Leg gesprekken en keuzes zorgvuldig vast. Het is zeer verstandig om alle stappen in het re-integratieproces te documenteren. Denk hierbij onder andere aan: de probleemanalyse, het plan van aanpak, bijstellingen van plannen, (tussentijdse) evaluaties, re-integratie afspraken en stappen die ondernomen zijn richting het 2e spoortraject. Zo voorkom je discussies achteraf én sta je sterker richting UWV als een dossier tot een loonsanctie dreigt te gaan. 

4. Re-integratiebureau inschakelen

Een gespecialiseerd re-integratiebureau, zoals Cofect, kan uitkomst bieden. Wij begeleiden arbeidsongeschikte medewerkers op een persoonlijke en toegankelijke manier naar ander passend en betaald werk bij een andere werkgever. Onze aanpak is gericht op resultaat, maar is altijd maatwerk en gebaseerd op de benutbare mogelijkheden. Onze vraag is niet wat niet meer kan, maar juist wat er wel kan ondanks de beperkingen. En als het nodig is, helpen we de medewerker ook in alle zaken die met UWV besproken en geregeld moet worden. We helpen de medewerker zoveel als mogelijk om een autonome en zelfstandige bestaansvoorziening te blijven behouden.  

5. Bied maatwerk

Soms weigert iemand niet omdat deze niet wil, maar omdat het traject niet passend voelt. Kijk samen naar wat wél kan. Welke belemmeringen zijn er voor de medewerker? Zijn die reëel? Is er een goede klik tussen de medewerker en de re-integratie coach? Kan het traject (desnoods tijdelijk) anders worden ingericht?  Zoek naar oplossingen voor belemmeringen, zolang die redelijk lijken en te realiseren zijn. Een 2e spoortraject start je niet zomaar – daar gaat vaak veel aan vooraf. 

Het belang van een goede aanpak

Een spoor 2 traject goed inzetten vraagt om samenwerking, duidelijke communicatie en maatwerk. Het is belangrijk dat het traject goed aansluit bij de belastbaarheid van de medewerker en perspectief biedt op ander, passend werk.  

Door je medewerker serieus te nemen, ruimte te bieden voor dialoog en professionele begeleiding in te zetten, vergroot je de kans op een succesvolle re-integratie. Hiermee voorkom je complicaties zoals een WIA-aanvraag die niet in behandeling wordt genomen door het UWV, vanwege onvoldoende goede re-integratie inspanningen. 

Wat als de medewerker blijft weigeren? re-integratie tweede spoor, werknemer lang durig ziek in gesprek met werkgever over spoor 2

In het uiterste geval kun je het loon stopzetten of zelfs ontslag aanvragen, maar dat zijn ingrijpende stappen. Voorkomen is beter dan genezen. Blijf investeren in communicatie, vertrouwen en een heldere aanpak! 

En vergeet niet: het UWV kijkt naar de inspanningen van beide partijen. Zorg dus dat jouw inspanningen aantoonbaar in orde zijn. 

Hulp nodig bij het re-integratietraject?

Bij Cofect begeleiden we zowel werkgever, als medewerker bij re-integratie, met oog voor mens en resultaat. Of het nu gaat om een goed onderbouwd spoor 2 traject, het begeleiden van een medewerker met weerstand, of ondersteuning bij de communicatie: wij denken met je mee.

Neem gerust contact met ons op

Samen brengen we weer beweging in het proces.


Joris van Hal Cofect Managing Partner | Re-integratie specialist en loopbaanadviseur

Managing Partner
Re-integratie specialist
Loopbaanadviseur

Contact over Spoor 2 re-integratie

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.