Herinvoering vereenvoudigde WIA-beoordeling: wat betekent dit?

Op 3 juli 2025 is door de Tweede Kamer ingestemd met de begroting van het ministerie van SZW. Dit betekent dat vanaf 1 september 2025 de vereenvoudigde WIA-claimbeoordeling (60-plusmaatregel) opnieuw wordt ingevoerd. UWV zal vanaf dan de maatregel gaan uitvoeren. Dat betekent sneller duidelijkheid voor werknemers die op of na die datum de wachttijd van twee jaar ziekte afronden én dan 60 jaar of ouder zijn. Belangrijk nieuws, want deze regeling helpt het UWV om de oplopende wachttijden in de WIA-beoordelingen terug te dringen — én biedt rust aan werknemers in deze leeftijdscategorie.

Wat houdt de regeling in?

Normaal gesproken worden werknemers die een WIA-uitkering aanvragen beoordeeld door een verzekeringsarts én een arbeidsdeskundige. Bij de 60-plusmaatregel is die medische beoordeling niet standaard meer nodig. De beoordeling wordt — als er voldoende informatie beschikbaar is — gedaan door een arbeidsdeskundige. De verzekeringsarts wordt alleen betrokken als er sprake is van twijfel over de belastbaarheid van de medewerker of als er in het geheel geen arbeidsmogelijkheden meer zijn, ook niet meer in de toekomst. De regeling bespaart tijd, vermindert druk op het systeem én zorgt ervoor dat mensen sneller weten waar ze aan toe zijn.

Voor wie geldt de maatregel?

De regeling geldt alleen voor werknemers:

  • die op of na 1 september 2025 het einde van de wachttijd bereiken;
  • én op dat moment 60 jaar of ouder zijn;
  • de regeling duurt tot augustus 2027

Aanvragen met een einde wachttijd tussen 1 januari en 31 augustus 2025 vallen nog onder de gebruikelijke WIA-claimbeoordeling. Voor hen geldt dus een reguliere sociaal-medische beoordeling.

Meer informatie over deze regeling vind je op de site van het UWV – https://www.uwv.nl/nl/nieuws/uwv-start-met-voorbereiding-beoogde-herinvoering-60-plusmaatregel

Waarom is dit belangrijk?

De wachttijden bij het UWV zijn de afgelopen jaren flink opgelopen. Door de herinvoering van deze maatregel kunnen naar verwachting 10.000 extra beoordelingen per jaar worden uitgevoerd. Uit eerder onderzoek bleek bovendien dat 90% van de betrokken 60-plussers meer rust ervaarden dankzij deze versnelde route. Minder onzekerheid dus — voor werknemer én werkgever.

Wat kun je als werkgever doen?

Als werkgever is het belangrijk om tijdig te weten of deze regeling van toepassing is op je medewerker. Een goede voorbereiding en samenwerking met het re-integratiebureau helpt om verwachtingen te managen en het proces soepel te laten verlopen.

Bij Cofect begeleiden we organisaties bij re-integratie, spoor 2-trajecten en complexe situaties zoals deze. We bieden duidelijke uitleg, zorgen voor afstemming met betrokken partijen en begeleiden de medewerker op een manier die past bij de situatie en leeftijd.

Heb je te maken met een 60-plus medewerker richting WIA?

Of wil je weten wat deze maatregel voor jouw organisatie betekent? Neem gerust contact met ons op — we denken graag met je mee.


Joris van Hal Cofect Managing Partner | Re-integratie specialist en loopbaanadviseur

Managing Partner
Re-integratie specialist
Casemanager Rccm

Contact over Spoor 2 re-integratie

Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.